Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyšla ročenka Adenium 2024

9. 10. 2024

 

Na konci září vyšly 2 nové sešity SPS - ročenka Adenium (36 stran) a Speciál (28 stran). První abonenti si je mohli vyzvednout na chrudimském (pardubickém) Zavírání a nyní jej má většina členů SPS již doma. Pokud patříte mezi ty, kteří tyto tiskoviny zatím neobdrželi, zkontrolujte prosím, zda máte zaplacený letošní členský poplatek, případně kontaktujte Jirku Maule na emailu sps.maule@seznam.cz.

 

adenium_2024_obalka320.jpg adenium_2024_spec_obalka320.jpg

 

 
Z obsahu ročenky zaujme již úvodní slovo, kde Radka Matulová a Jirka Maule bilancují svoje patnáctileté působení v redakci Adenia a ve vedení SPS.
V dalších článcích osvědčených adenijních autorů se podíváme očima Igora Drába po Yuca angustissima v Arizoně, Libor Kunte nás pro změnu vezme do Chile za endemickým pryšcem. A v Turecku roste jeden z druhů rodu Sempervivum, který je vášní Josefa Ježka.
Aloe longistyla je atraktivní rostlina, kterou lze podle Zlatka Janeby pěstovat v našich podmínkách od jara do podzimu ve venkovní kultuře. A Jirka Maule a Radka Matulová zavzpomínají na malého velkého sukulentáře Coka Grootscholtena.
Překvapením je „úkrok stranou“ Jirky Hadamovského od smrdutek k cibulím, a to k parádním Veltheimiím.
To stále není vše. Jan Gratias nám popíše pěstování miniaturky z rodu Monanthes. Od Radky Matulové se dozvíme o keříčkovité euforbii z Richtersveldu a Jirka Maule v dalším článku představí Mangave, mezirodové křížence Agave a Manfreda.
 
Speciál Jana Glosera zmapuje zajímavou sukulentářskou oblast jihovýchodu RSA. Flóra je to velmi rozmanitá, s mnoha atraktivními druhy vhodnými pro pěstování v našich sbírkách. Článek doprovází téměř šedesát fotografií těchto zajímavých rostlin.

Josef Skála

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář